Сайтът използва "бисквитки" (cookies). | Приемам

Правилно пробиване на отвори в 7 стъпки | Практикер

Пробиването на отвори е една от най-честите задачи, които възникват във всеки дом. Преди да се започне, е нужно, да се обърне внимание на - изборът на бормашина и свредло, правилната стойка, ъгъла на пробиване и информацията за ВиК мрежата и електрическата инсталация. В следните 7 стъпки ще Ви обясним как да предотвратите криви или прекалено големи отвори и как да постигнете отлични резултати.

  СТЪПКА 1

МАРКИРАНЕ НА МЯСТОТО, КЪДЕТО ЩЕ СЕ ПРОБИВА ОТВОРЪТ

Преди да започнете пробиването в стена, е добре да проверите къде се намират тръбопроводите или електрическите кабели. За тази цел проверете с детектор мястото, където ще пробивате отвора за метал и кабели. По правило електрическите кабели преминават вертикално и хоризонтално през така наречените инсталационни зони. Трябва да се внимава особено много в хоризонтална и вертикална посока около контакти и ключове, както и на височина 15 до 45 см от пода и тавана и разстояние 10 до 30 см от касите на врати и прозорци и от ъглите на помещенията.

След като сте проверили стената, маркирайте мястото, където желаете да пробиете отвора, с молив. При гладки повърхности като фаянсови плочки е добре да маркирате мястото с помощта на остър предмет, за да предотвратите подхлъзване на свредлото. Можете да използвате и самозалепваща лента за по-голяма сигурност.

  СТЪПКА 2

ИЗБОР НА БОРМАШИНА, ДЮБЕЛ И СВРЕДЛО

В зависимост от материала, в който ще се прави отвора е необходима подходяща бормашина: обикновена бормашина без ударна функция се използва за пробиване на гипскартон, газобетон или дърво, ударната бормашина е подходяща за камък и тухла, а ако трябва да пробивате отвори в твърд бетон, ще Ви е необходим перфоратор. Акумулаторните бормашини са приложими навсякъде, дори и в близост да няма контакт, а при бормашините с кабел няма да трябва да изчаквате, докато батерията се зареди отново. Изборът на свредло е в зависимост от материала или мястото, на което ще се пробива – дърво, метал, зидария, бетон и др. При пробиване на стени е важно да се знае какъв дюбел ще се ползваn – за гипскартон, гипсфазер и аквапанели се използват дюбели за гипскартон или дюбели за плоскости, за газобетон се използват дюбели за газобетон, за зидарии от камък и бетон се използват шпрайц дюбели, а за всички останали стени могат да бъдат използвани обикновени дюбели.

Изберете сечението на свредлото в зависимост от диаметъра на дюбела. При ронливи стени използвайте по-малко свредло, за да избегнете неволното разширяване на отвора. Поставете свредлото в патронника и го затегнете с механизма за затягане на патронника.

Съвет: При пробиване на стена проверете характеристиките на стената, като почукате по нея: „кухите“ звуци означават лесно пробиваем гипскартон или тухла, „тъпите“ звуци означават масивна стена от камък или бетон. Ако не сте сигурни, направете пробен отвор с тънко свредло на скрито място.

  СТЪПКА 3

МАРКИРАНЕ НА ДЪЛБОЧИНАТА НА ОТВОРА ПРЕДИ ПРОБИВАНЕТО

За да достигнете точната желана дълбочина, маркирайте свредлото с цветна самозалепваща лента. Някои бормашини се предлагат заедно със съответното регулируемо приспособление за маркиране на дълбочината на пробиване. При пробиване на стени, дълбочината на отвора трябва да надвишава с малко дължината на дюбела. Важно е, ръбът на дюбела да е на едно ниво с пробиваната повърхност, а не да стърчи от отвора, или пък да потъне изцяло.

  СТЪПКА 4

ИЗБОР НА СИГУРНА ПОЗИЦИЯ НА ТЯЛОТО

При пробиването е важно да се работи с правилна стойка на тялото. Застанете с бормашината в ръка пред стената и направете крачка напред. Хората ползващи предимно дясната си ръка правят стъпка с левия крак, а тези които ползват лявата си ръка, правят стъпка с десния крак. Ако използвате стълба, е препоръчително, да имате помощник, който да я придържа.

 

 

 

  СТЪПКА 5

ПРОБИВАНЕ НА ОТВОРА

Поставете бормашината в позиция под прав ъгъл към пробиваната повърхност. При пробиване в метал и дърво се използва пробивната функция на бормашината, като не се оказва прекалено голям натиск. При пробиване на стени се използва пробивната функция докато свредлото премине мазилката, след това трябва, да се превключи на ударна функция докато не се достигне желаната дълбочина, след което изключете бормашината и я издърпайте, при възможност използвайте функцията за обратно въртене.

 

Съвет: За да не пада праха на пода, можете да прикрепите отворен пощенски плик под мястото на пробиване с помощта на двойно залепваща лента, или помолете някого да събира праха с прахосмукачка по време на пробиване.

  СТЪПКА 6

ПОЧИСТВАНЕ НА ОТВОРА СЛЕД ПРОБИВАНЕ

С цел правилно и добро захващане на дюбела и винта отворът трябва да бъде почистен от прах. За да отстраните остатъците от пробиването, почистете отвора с прахосмукачка или малка четка.

  СТЪПКА 7

ПРОВЕРКА И КОРЕКЦИЯ НА ОТВОРА

Проверете отвора с помощта на дюбела, който ще използвате. Ако отворът е прекалено тесен, повторете пробиването с по-голямо свредло. Ако отворът е прекалено голям, запълнете го с шпакловъчна смес и поставете дюбела. Отстранете излишната шпакловъчна смес и изчакайте два часа преди да завиете винта.

 

Съвет: Удължете живота на Вашата бормашина, като почиствате свредлата и патронника след всяко ползване.