Научете как лесно и качествено да боядисате вашата стая

Перфектната боя изисква и перфектна основа.

 • Ако говорим за ново строителство, необходимо е да се направи хубава, равна и гладка шпакловка. Тази шпакловка трябва финално да се шлайфа с фина шкурка за перфектна гладкост.
 • Когато става въпрос за ремонт на стар апартамент, там нещата стоят по-различно. Старото покритие трябва да се махне и да се заравнят всички неравности.

  Грундиране

Това е много важна стъпка от процеса на боядисване. Смисълът на грундирането е много прост. Грундът от една страна запушва всички пори по стената и в резултат на това, когато боядисвате се намалява значително разходът на боя.

От друга страна, грундът прониква надълбоко в стената и заздравява и споява основата, което намалява риска от напукването на слоя под латекса и обелването му. Накрая грундът подобрява адхезията на стената и стабилността на боята върху него. Не маловажен ефект на грунда е, че той изравнява попиващата способност на стената. Възможно е липсата на грунд да доведе до свличане на мазилката. Водата навлиза в стената, а частиците боя остават по самата стена. Идеята на грунда е да осигури идеално гладка повърхност за нанасяне на боята. По този начин боята ще съхне откъм въздуха, а не откъм стената.

 

Има два основни материала за грундиране:

 • Готов грунд. По принцип всеки производител на бои е разработил и собствен грунд, който е подходящ за неговите бои. Ние горещо препоръчваме използването на истински дълбокопроникващ грунд, който реално ще спои основата и съответно ще намали разхода на боя.
 • Използване на силно разредена латексна боя. По принцип е допустимо латексът да се разрежда с вода до 5 % за подобряване на консистенцията и за по-лесно нанасяне. Доскоро в практиката беше много популярно латексът да се разреди в съотношение 20% латекс и 80 % вода и получената смес да се използва като грунд. Ние не ви съветваме да го правите, защото това значително влошава резултатите и хората често остават разочаровани. Силно ви препоръчваме да използвате готов грунд от магазина.

  Нанасяне на боята

 • Боядисването винаги започва от тавана. Обяснението е логично – докато боядисвате тавана, почти сигурно по стените ще пръсне боя. Когато след това боядисвате стените, ще имате възможност да покриете и капките.
 • Когато боядисвате стените, винаги трябва да започвате от горе и да вървите надолу. По този начин ще можете да разнесете образувалите се капки и стичания на боята.
 • Боядисването започва с четка, като най-напред се покриват ъглите и краищата на стените. Отсичайки внимателно всички ръбове, вие ще образувате нещо като рамка.
 • Вътрешността боядисвайте с валяк на мислени квадрати с размери до 1 на 1 м. Започнете от горната част на стената и боядисвайте застъпващите се квадрати, един до друг, докато достигнете края на стената. След това продължете по-долу същата процедура.
 • Всеки квадрат се боядисва като валякът се движи по вертикала, след което се минава отново с хоризонтални движения за да се разнесе хубаво и равномерно боята и да няма пропуснати участъци.Невъзможно е да се каже, че има само един правилен начин на боядисване. По време на процеса всеки сам открива своя най-удобен метод.
 • Почти никога не може да се постигне непрозрачен, равномерен и плътен цвят от един слой боя (от една ръка). Обикновено е необходим поне още един слой за да се получи желаният ефект. Преди да започнете следващото нанасяне, изчакайте предходното да изсъхне напълно. Обикновено това отнема между 2 и 4 часа. Ако времето е влажно, съхненето може да отнеме и по-дълго време.
 • Ако не сте сигурни дали предният слой е изсъхнал – просто го погладете с ръка и ако пръстите ви останат сухи, то можете да започнете да боядисвате отново. Едва след като слоят изсъхне отново, ще добиете истинска представа за неговото качество.

Не препоръчваме да отваряте прозорците и вратите, за да стане течение, докато боята съхне. Течението ще докара много прах и дребни боклуци, част от които ще полепнат по стените. Допуска се временно частично отваряне на някой прозорец за вентилиране на помещението, но без да става течение.

 • За ъглите използвайте широка четка, а за стените и тавана – валяк. Особено фините крайни участъци (напр. около вратата и около прозореца) се отсичат най-лесно с малка четка – 2-4 см.
 • След като потопите четката в боята, не забравяйте да отнемете излишния слой в ръба на кофичката. Същото се прави с валяка, като инструментът няколко пъти се отцежда в широкия участък на ваничката.
 • Не бързайте. Разнасяйте боята в равномерен слой.
 • Не забравяйте, че докато боите са мокри, изглеждат по-прозрачни на стените и когато изсъхнат се вижда истинският им цвят. При изсъхване цветът се уплътнява.
 • Ако по време на боядисването сте накапали пода или някое друго незащитено предварително място, просто го избършете бързо и навреме с влажен парцал.
 • Ако се наложи да прекъснете боядисването, накиснете четката или мечето в съд с вода. Това ще предотврати засъхването на боята по тях и унищожаването им. Преди следващата употреба на четката или мечето, водата от тях трябва да се отцеди, за да не се разреди боята. Това става най лесно, като прокарате няколко пъти четката или валяка по някаква чиста повърхност.
 • Измийте хубаво инструментите си след приключване на боядисването. Така ще ги съхраните по-добре и ще можете да ги използвате повторно. Четката и валякът за латекс се мият много лесно под обилна струя чешмяна вода.

   Боядисване с пистолет

Безспорно пистолетът е много практичен и ефективен начин за боядисване. Нанесеният с него слой е много равномерен, което води до нисък разход на боя на м2. С пистолета много удобно се боядисват също така и ъглите, и другите труднодостъпни ниши. Съществува обаче едно голямо неудобство, което прави непрактично използването му за малки площи в домашни условия. Макар че струята със сгъстен въздух и боя излизаща от пистолета, да е насочена, винаги се получава едно разпрашаване на боята встрани, което не позволява боядисването да е прецизно. Задължително е преди началото на работата да се направи идеално покриване на всички повърхности, които не желаете да бъдат оцветени с боя. Ако таванът вече е боядисан и боядисването на стените тепърва започва, то почти сигурно ще оцветите и тавана.

 

Този недостатък ограничава използването на боядисването с пистолет основно до нови сгради, където все още няма положени подови покрития, не са наредени мебели, контакти и др. Най-практично е използването на пистолета в случаите, когато стените и таванът се боядисват в един цвят.

Статията е написана в партньорство с