Сайтът използва "бисквитки" (cookies). | Приемам

Правилно рязане с ръчен трион | Практикер

Правилно рязане с ръчен трион, прободен трион, циркуляр и верижен трион

Рязането с ръчен трион, прободен трион, циркуляр и верижен трион е лесно и сигурно, ако спазвате няколко препоръки при работата с тях. Ние ще Ви обясним, как да държите съответния трион, как да го поставите и как да изпълните перфектния прорез. Всеки тип трион – дали ръчен или прободен трион, циркуляр или верижен трион – изисква специална техника на рязане.

Ако спазвате някои основни правила при рязането, то рискът от нараняване се намалява значително. Въпреки всичко бъдете винаги концентрирани и носете защитно облекло. Защитните ръкавици намаляват риска от нараняване при неволен контакт с ножа. Защитните очила предпазват очите Ви от стружки и прах. Освен това при работата с шумни уреди е препоръчително използването на антифони.

СТЪПКА 1: ПРАВИЛЕН ЗАХВАТ

СТЪПКА 1: ПРАВИЛЕН ЗАХВАТ

При закупуването на ръчен трион се уверете, че дръжката лежи добре в ръката Ви. При рязане обърнете внимание на правилния захват: китката не трябва да е изкривена, а трябва да е изправена. В противен случай могат бързо да се появят признаци на умора.

 

СТЪПКА 2: ЧИСТО РЯЗАНЕ

СТЪПКА 2: ЧИСТО РЯЗАНЕ

За оптимално предаване на силата използвайте цялата дължина на триона и в началото прилагайте съвсем малък натиск. Когато началото е направено, можете да прилагате по-голям натиск. Използвайте сила при движението напред, а движението обратно изпълнете свободно. Засядането на трион може да бъде предотвратено, като за целта поставите клин или отвертка в прорязания вече отвор.

 

СТЪПКА 1: ПОЗИЦИЯ НА ЕЛЕМЕНТА, КОЙТО ЩЕ РЕЖЕТЕ

СТЪПКА 1: ПОЗИЦИЯ НА ЕЛЕМЕНТА, КОЙТО ЩЕ РЕЖЕТЕ

При работата с прободен трион най-важна е позицията на елемента, който ще режете. Ножът трябва да може да работи свободно. Подпори и други подобни помощни поддържащи конструкции не трябва стоят на пътя му. Въпреки всичко елементът, който ще режете, трябва да е легнал стабилно, за да можете да изпълнявате разрезите прецизно. Не трябва да вибрира. При възможност се препоръчва елементът да се пристегне.

За да изрежете отвор в плоскостта, най-добре пробийте предварително малки отвори. За целта пробийте отвор с бормашина в близост до вътрешния ръб на отвора, който желаете да изрежете. Диаметърът на предварително пробития отвор трябва да е толкова голям, че през него да може да премине ножът на триона. Поставете триона, така че ножът да премине през отвора и едва тогава го включете и започнете с изрязването.

 

СТЪПКА 2: ПРАВИЛЕН ЗАХВАТ НА ТРИОНА

Praktiker - Sofia Drujba

Прободният трион трябва да легне изцяло на елемента, който ще режете. При рязане упражнявайте съвсем лек натиск в посоката на рязане. Никога не режете странично с пободен трион, тъй като съществува опасност ножът да се изкриви или прегрее, освен това ръбът на разреза може да се получи скосен. Ако искате да изпълните заоблени разрези или да мените посоката на рязане, наклонете само задната част на триона, не упражнявайте страничен натиск върху триона.

 

3. Ръчен циркуляр с шина

С помощта на водеща шина с ръчния циркуляр могат да се изпълнят разрези с точност до милиметър. Внимавайте шината да стърчи от двата края на елемента, който ще режете. Поставете циркуляра (изключен) така, че да не се допира до елемента. След това го включете и изчакайте да развие пълните си обороти. Едва след това го придвижете внимателно напред и изпълнете разреза с постоянно движение. Помощната шина улеснява работата.

 

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Преди да започнете с рязането, заредете моторния верижен трион с подходяща смес от бензин и масло. Обърнете внимание на указанията от инструкцията за експлоатация на моторния трион, за да избегнете повреждането на бензиновия мотор. Проверете дали веригата е стегната и при необходимост я затегнете. Веригата трябва да може да бъде леко издърпвана. Проверете и състоянието на веригата: ако е захабена, то тя трябва да бъде заточена или подменена. Облечете защитно облекло, преди да започнете с рязането.

Задействайте спирачката на веригата. В случаите когато триона все още е студен, издърпайте дросела. За безопасен старт поставете триона на земята, дръжте здраво ръкохватката и издърпайте шнура. Ако трионът е стартиран успешно, подайте газ; вземете триона и неутрализирайте спирачката на веригата.

 

СТЪПКА 2: БЕЗОПАСНА РАБОТА

СТЪПКА 2: БЕЗОПАСНА РАБОТА

По правило верижният трион се държи с две ръце и то така, че палците да обхващат изцяло съответната ръкохватка. Ако е възможно подпирайте верижния трион на бедрото. Винаги заемайте стабилна стойка, за да гарантирате равновесието. По правило се препоръчва да работите при пълни обороти на верижния трион.

 

СТЪПКА 3: ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РАЗРЕЗИТЕ

СТЪПКА 3: ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РАЗРЕЗИТЕ

Преди същинското рязане обектът, който ще режете, трябва да бъде подготвен. За целта изрежете малък прорез с помощта на долната част на върха на меча, като упражнявате натиск по посока на долната част на върха на меча. При изрязването на прореза никога не използвайте горната част на върха на меча, тъй като съществува опасност от откат в резултат на движението на веригата!

При възможност изпълнявайте разрезите винаги със страната на меча при дърпаща верига. Този метод е по-лесен и по-безопасен, тъй като при това положение веригата е прилегнала. Ако изпълнението на разрези с горната страна на меча е неизбежно, подпрете моторния трион на бедрото си и го натискайте към дървото.